Eyl, 10 | Bahçe
Bağınızı Kışa Hazırlayın
Asmanın çubuk, yaprak, sürgün, salkım ve tane gibi kısımlarının asmadan uzaklaştırılması işlemine budama denir. Bu işlem asmaların yapraksız olduğu dinlenme döneminde yapılırsa kış budaması, yapraklı olduğu yeşil dönemde yapılırsa yaz budaması adını alır.
Asmanın çubuk, yaprak, sürgün, salkım ve tane gibi kısımlarının asmadan uzaklaştırılması işlemine budama denir. Bu işlem asmaların yapraksız olduğu dinlenme döneminde yapılırsa kış budaması, yapraklı olduğu yeşil dönemde yapılırsa yaz budaması adını alır.
KIŞ BUDAMASI
Asma çubuklarının ve gerekirse yaşlı dalların kesilmesini kapsar. Asmalar genellikle tek yıllık dallar üzerinde salkım oluştururlar. Bu nedenle asmanın ekonomik ömrünü uzatmak ve şeklini muhafaza etmek için her yıl düzenli budanması gerekir.
Kışın Budama Zamanı:
Asmalar, dinlenme dönemi içerisinde yani yaprak dökümünden uyanmaya kadar geçen süre içerisinde budanabilir. Fakat uyanmadan hemen önce meydana gelen ağlama dönemindeki budamadan kaçınmak gerekir. Soğuk yörelerde, kış soğukları geçtikten sonra budama işlemi yapılmalıdır. Dinlenme döneminin herhangi bir zamanında yapılan budama asma gelişimini ve verimliliği pek etkilemez. Fakat çok geç yapılan budama, uyanmayı geciktirilebilir. Ayrıca ilkbahar geç donlarının tehlikeli olduğu yörelerde kışın çubuklar normalden daha uzun budanır. Bu durumda önce uç gözler uyanır ve dibe yakın gözlerin uyanması 7-10 gün kadar gecikir. Böylece bu süre içerisinde meydana gelebilecek don tehlikesine karşı gözlerin bir kısmı korunmuş olur. Don tehlikesi geçtikten sonra da çubuklar normal uzunlukta kalacak şekilde kısaltılır. Bu yöntem özellikle Ege bölgesindeki çekirdeksiz üzüm bağlarında uygulanmaktadır.
Kış Budamasında Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler:
Budamanın asma üzerinde zayıflatıcı veya gelişmeyi durdurucu etkisi vardır. Sert budama asma kapasitesini azaltır. Çünkü hafif budamaya göre daha az yaprak alanı oluşmaktadır. Yaprak alanının azlığı nedeniyle asma yeterli besin depo edemez.
Bağlarda gelişmeyi geriletmeyecek fakat kaliteli ürün alabilecek ölçüde budama yapılmalıdır. Bunu gerçekleştirmenin pratik yolu 1 yıllık sürgünlerin gelişme durumuna bakılmalıdır. Omcalarda gelişme gerilemişse daha az göz, sürgünler aşırı uzamış-kalınlaşmış ve gövdeden oburlar çıkmışsa fazla göz bırakılmamalıdır.
Omcaların şeklinin bozulmaması ve üzerinde mahsulün dengeli dağılması için kalın çubuklar üzerinde incelere göre daha fazla göz bırakılması gerekmektedir.
Kış Budama Tipleri:
Asmalardaki uygulanış biçimlerine ve seviyelerine göre iki şekilde sınıflandırabiliriz:
- Uygulanış biçimlerine göre;
- Saf ve Karışık Budama
- Budama seviyelerine göre;
- Kısa, Orta ve Uzun Budama
Bir Yorum Yazın