Güvenlik Seninle Başlar - İş Güvenliği Ürünleri

İŞ KAZASI; IŞ SÜRECINDE MEYDANA GELEN, ÖNCEDEN PLANLANMAYAN, ÇALIŞANLARI, MAKINELERI, ARAÇLARI VE ORTAMI ETKILEYEN ISTENMEYEN BIR OLAYDIR.

İş kazaları, genellikle çalışma ortamı koşullarından, yönetim hatalarından, zamanında ve yeterli bakım yapılmamasından, uygun kıyafet ve donanım kullanılmamasından, yeterli ve uygun eğitim verilmemesinden, dalgınlıktan, denetim eksikliğinden veya bu etkenlerin birkaçı ya da tamamının birbiri ile etkileşmesi sonucu ortaya çıkar.

İş kazalarına bağlı olarak; ezilmeler, kesikler, kırık-çıkık ve burkulmalar, yanıklar, yabancı cisim batması, organ kayıpları ve ölümlere kadar gidebilen sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Çalıştığımız iş yeri içerisinde kendimizin ve çevremizin kişisel güvenliğini sağlamak için kişisel koruyucu donanımlar (iş güvenliği ürünleri) her zaman büyük önem taşır. Kişisel koruyucu donanımlar ile olası iş kazaları, önceden önlenebilir veya en az hasarla atlatılabilir.

İş güvenliği malzemelerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Ayak Koruyucular
  • Göz Koruyucular
  • Baş Koruyucular
  • İşitme Koruyucular
  • Solunum Koruyucular
  • Vücut Koruyucular
  • Çevre Koruyucular
  • Güvenlik – Uyarı Tabelaları

Kaynak gözlüğü

Ayak Koruyucular

Türkiye’deki iş kazalarının büyük çoğunluğu ayak yaralanmaları ile sonuçlanmaktadır. Bu yaralanmaların önüne geçebilmek için yapılan işin uygunluğuna göre ayakkabı seçilmelidir. Örneğin;

  • İnşaatta veya taşımacılık işlerinde çalışanlar için çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik malzemeden altlık yapılmış ayakkabılar kullanmalıdır. Yüksekten düşen nesnelerden ayağın korunması için çelik burunlu ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Elektrik işlerinde çalışan işçiler için yüksek gerilime dayanıklı yalıtkan ayakkabılar kullanmalıdır.
  • Asit ve kostiklerle çalışan işçiler ise lastik malzemeden yapılmış kimyasala dayanıklı çizmeler kullanmalıdır.

 

Örneklerde bahsedildiği gibi yapılacak işin uygunluğuna göre seçilecek ayakkabılarla iş kazalarının bir bölümünün önüne geçilebilir.

Göz Koruyucular

Göz ve çevresine; buharın, tozun, metal parçalarının veya kıvılcımların zarar vermesini engellemek için koruyucu gözlükler kullanılması gerekir. Örneğin;

  • Delme, kesme ve bileme gibi işlemlerde küçük ve hızlı hareket eden parçacıklar oluşmaktadır.
  • Bu parçacıkların sıçrayıp göz bölgesine zarar vermemesi için,
  • Kaynak işlemi sırasında çıkan kıvılcımlardan korunmak için,
  • Gaz ve sıvılarla çalışan makinelerde oluşabilecek arızlarla basınçla birlikte içerisinde bulunan maddelerin sıçramasına karışın önlem olması için gözlük kullanmak gereklidir.

Bunlar; kaynak gözlükler, buğulanma yapmayan gözlükler, zararlı ışın ve ışıklardan koruyan gözlükler, fiziki müdahalelerden koruyan gözlükler olarak adlandırılır.

Baş Koruyucular

Çalışan güvenliğinin korunması açısından baş koruyucular büyük önem taşımaktadır. Baş çarpmalarına karşı, yukarıdan düşebilen objelere karşı, düşme sonucu yaralanma durumlarına, hatta soğuktan ve yangından korumak için bile uygun başlıklar bulunmaktadır. Çalışılan kategoriye göre uygun baret-başlık tipi seçilmelidir.

İşitme Koruyucular

Uzun süre yüksek gürültüye maruz kalma durumlarında işitme problemleri ortaya çıkabilir. İşitme duyusuna bu şekilde zarar verecek bir işte çalışılıyorsa çalışma esnasında kulaklık kullanmak gerekir.

 

Solunum Koruyucular

Çalışma esnasında zararlı gaz ve kimyasallara maruz kalan çalışanlar, solunum yoluyla bu zararlı maddeleri almamaları için maske kullanmalıdır.Kullanım alanına göre tam yüz, yarım yüz, filtreli ve ventilli olmak üzere farklı tipte maskeler mevcuttur. Yapılan işin uygunluğuna göre seçim yapılarak kullanılmalıdır.

Vücut Koruyucular – Giyinme

Çalışma alanında giysiler, dayanıklı, rahat ve üzerine uygun ebatlarda olmalıdır. Bol giysiler kullanıldığında makinelere sıkışta tehlikesi olabilir. Ayrıca çalışma alanına göre kesilmeye karşı dayanıklı, ısıya dayanıklı ya da yanmaz özellikleri olmalıdır. Vücut koruyuculardan bazılarını; kesilme, darbeye ve ısıya dayanıklı eldivenler, iş tulumları olarak değerlendirebiliriz.

Çevre Koruyucular

Çevre güvenliği ve çevrenin korunması için sıvı atık kontrol ve müdahale ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Doğaya karışan ya da atölyede dökülen yağ, kimyasal, petrol ve türevi maddelerin temizlenmesinde kullanılan absorbe edici ürünler çevre koruyucu olarak nitelendirilmektedir.
Emici tozlar, ped ürünler, sosis ve yastık olarak farklı formları bulunmaktadır.