Kaktüs Nasıl Dikilir ve Kaktüs Bakımı

Dayanıklı gövdeleri ile birbirinden farklı şekillere sahip olan kaktüsler, son yıllarda birçok alanı süslemek için kullanılmaktadır. Kolay bakılabilmesi de, kapalı ortamlarda kaktüs süslemesinin tercih edilme nedenlerinden biri olmaktadır. Kaktüs yetiştirmeye yeni başlayacak ya da mevcut kaktüslerinin saksı değişimi gibi bakımlarını yapmak isteyenler olabilir. Kaktüs nasıl dikilir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Sempatik görünümü ve sizi yormayan bakımı sayesinde kaktüs ev, iş yeri gibi ortamlarda rahatlıkla bakılabilecek bitkiler arasında en başlarda gelmektedir. Çiçekli, çiçeksiz, yuvarlak, düz, uzun, dikenli ya da dikensiz gibi pek çok farklı türe sahip kaktüsler tüm ortamları süslemeye adaydır. Doğru yapılan kaktüs bakımı, bitkinizin uzun zaman rahatlıkla büyümesini sağlar. Tüm bitkilerde olduğu gibi kaktüs bakımını da 5 başlıkta inceleyelim.

  1. Kaktüs Saksısı Seçimi
  2. Kaktüs Toprak Seçimi
  3. Kaktüs Sıcaklık, Nem ve Isı ihtiyaçları
  4. Kaktüs Sulaması Nasıl Yapılmalı
  5. Kaktüs Çoğaltma ve Saksı Değişimi

Kaktüs yetiştirmek için nasıl bir saksı ya da toprak seçmeli gibi temel bilgilerin yanı sıra, kaktüs yetiştirmek için gerekli ipuçlarını ve temel bilgileri aşağıdaki başlıklar altında anlatıyoruz.

  1. Kaktüsler İçin Uygun Saksı Seçimi

Kaktüs ev ve iş ortamında kolaylıkla yetiştirilebilen, az su seven ve bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Her bitki gibi dikim ya da değişim öncesinde kaktüsünüze uygun boyutlardaki saksı seçimini doğru yapmak önemlidir. Delikli, toprağın hava almasını sağlayan saksı tercih etmenizi öneririz. Dekoratif görüntüsü ile evinizin havasını değiştirecek, dekorasyonunuza uyumlu saksıları da kaktüs dikimi için tercih edebilirsiniz. Bu durumda seçilen saksıya kaktüsünüzü dikmeden önce saksının dibine bir miktar taş koymanız, köklerin hava almasını sağlar. Taşlar sayesinde toprak ve kökler yüksekte kalarak, fazla su nedeni ile bitkinizin zarar görmesini engellenmiş olur. Seçilen saksı, kaktüsün mevcut boyutundan biraz daha büyük boyutta olabilir ama çok büyük boyutlarda ve fazla toprak olması çok istenen bir durum değildir. Köklerin rahatlıkla yerleşebileceği bir ortama sahip olması kaktüsünüzü sağlık bir şekilde büyümesi için yeterlidir. 

kaktüs bakımı -1kaktüs bakımı -2kaktüs saksısı -3

  1. En Doğru Toprağı Kullanmak

Çoğunlukla dikenli yapıya sahip olan kaktüs bitkisini en sağlıklı şekilde büyütebilmek için doğru toprak seçimi yapmakta oldukça önemlidir. Kaktüs toprakları normal topraktan biraz daha farklı yapıdadır. Normalde toprakların su tutması istenirken kaktüsler fazla suyu sevmedikleri için suyu çok tutan bir toprak türü bitkinizin çürümesine neden olacaktır. İçerisinde Torf, kokopit (Hindistan Cevizi Kabuğu), perlit, dere kumu, lav taşı, gübre gibi maddelerden oluşan geçirgenliği daha yüksek bir toprak kaktüsünüz için daha sağlıklı bir ortam oluşturacaktır. Kaktüs toprağını piyasadan hazır bulabileceğiniz gibi yukarıda bahsedilen maddeleri ayrı ayrı alıp kendi karışımınızı da oluşturabilirsiniz.

  1. Kaktüs Sıcaklık, Nem ve Isı İhtiyaçları

Kaktüsler sıcak seven bitkiler arasındadır. Su depolayabilen yapıları gereği 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda bile rahatlıkla büyümeye devam ederler. Çok düşük sıcaklıklarda da yapıları bozulmadan kalabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta soğuk havalarda kaktüsleri sulamamak gerekir. Sıcak havalarda ise toprakları tamamen kuruduğunda su vermek yeterli olacaktır. Kaktüsler nem ürettikleri gibi aynı zamanda bu nemi depolayan bitkilerdir. 

  1. Kaktüs Sulama Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs sulama sıklığı en az olan bitkiler arasındadır. Bu sebeple de bakımı kolay olan ve evlerde, ofislerde rahatlıkla büyütebileceğiniz bitkilerden biridir. Yaz aylarında haftada iki kere, kış mevsiminde de haftada bir defa sulamak yeterli olur. Kaktüsünüzü sulamadan önce yalnızca yüzeysel değil derinlemesine de nemlilik kontrolü yapmanız gerekir. Bitkinin kök kısmı da kurumuş ise sulayarak nemlendirilebilir. Kaktüs saksısının alt kısmında su birikmiş ise sulama öncesi bu suyun da boşaltılması gerekir. Fazla su bitkininizin köklerine zarar vererek, çürümesine neden olabilir.

  1. Kaktüs Çoğaltma ve Saksı Değişimi

Yetiştirmiş olduğunuz kaktüsleri çoğaltabilmek için farklı yöntemler kullanılabilir. Kaktüsten ayıracağınız bir yavru ya da tohumlama yöntemi sıkça tercih edilen çoğaltma seçenekleri arasındadır. Ayrılan kısım su içerisinde bekletilerek hızlıca köklenmesi sağlanabilir. İstenirse suya koymadan da kaktüsü bekleterek, uç kısmında zar yapısı oluşana kadar bekledikten sonra toprağa dikebilirsiniz. Kış mevsiminin başları veya Temmuz ile Ağustos ayları, kaktüslerin saksı değişimi için oldukça uygun zamanlardır. Yeni dikerken ya da saksı değişimi yaptığınızda, saksının dip kısmına koyacağınız çakıl taşları, bitkinin köklerini yükseltir. Böylece sulama sırasında fazla suya maruz kalıp, çürümesini engellemiş olursunuz. Saksı değişimi ile ilgili detaylı bilgi ve püf noktaları için Kaktüs Nasıl Dikilir? videosunu aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

  1. Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?

Kaktüs dikenli, su tutabilen özel gövde yapısına sahip bitkilerin genel adıdır. Son zamanlarda sıkça karşılaşılan ve sukulent adı da verilen bu bitkilerin birbirine benzer pek çok çeşidi vardır. Gövdesi etli ve geniş, su tutma özelliği çok olan kaktüslere sukulent adı verilmektedir. Özelliklerine göre üç farklı çeşide ayrılan kaktüsler bulunur. Uzun ve ince yapraklara sahip kaktüsler, sütunumsu ve yassı gövde yapısına sahip kaktüsler ile top şekline benzer yapıya sahip kaktüsler en bilinen kaktüs çeşitleri arasındadır.

kaktüs çeşitleri

Kaktüs Radyasyonu Emer mi?

Kaktüs bitkisinin radyasyon emdiği ve bu nedenle ofislerde bilgisayar yanlarında kullanıldığını duymuşsunuzdur. Kaktüslerin, elektronik cihazlar gibi aşırı radyasyona maruz kalınan ortamlarda koruyucu ve radyasyonu yok edici özelliklerinin olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.