Led Ampul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hepimiz evde, ofiste aydınlatma amaçlı ampul çeşitleri kullanıyoruz. Peki bu ampulleri seçerken nelere dikkat ediyoruz?

Eskiden kullandığımız akkor ampuller, kutusu üzerinde yazan watt değerine göre basit bir şekilde alınabilmekteydi. Ancak LED ampul söz konusu olduğunda sadece watt değeri yeterli bir ölçüt değil. Watt sadece tükettiği gücü bize söylüyor. Yani bu watt değeri ne kadar yüksek ise o kadar aydınlık olacağı anlamına gelmez.

Peki ampul seçimi yaparken kutu üzerindeki değerler ne anlama geliyor? Ampül seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Watt,
  2. Lümen,
  3. Kelvin

1- Watt

Bir ampulün tükettiği enerjiyi yani harcadığı enerji miktarı Watt ile gösterilir. LED ampullerin watt değeri akkor ampuller gibi ne kadar yüksek olursa ampulün o kadar parlak yanacağı düşünülmekte, oysa durum tam olarak böyle değildir. Watt değeri Led ampuller için enerji tüketimini göstermektedir. Led ampulün Watt değeri ne kadar az olursa elektrik faturasına etkisi de o kadar az olur.

2-Lümen

Lümen, bir ışık kaynağından yayılan ışık miktarını gösterir. Bir ampulün parlaklığını öğrenmek için lümen değerine bakmak yeterli olacaktır. 

3-Kelvin

Kelvin, ışığın renk sıcaklığını belirtir. Kelvin değeri ne kadar yüksekse soğuk renk (beyaz), kelvin değeri ne kadar düşükse sıcak renk (sarı) olarak görülür.

KELVIN ARALIGI RENK SICAKLIĞI
2200 – 2700 K Sarı Renk
2700 – 3000 K Sıcak Beyaz
3000 – 4100 K Parlak Beyaz
4100 – 5000 K Soğuk Beyaz
5000 – 5500 K Bulutlu Günışığı
5500 – 6500 K Gün Işığı

Yukarıda belirtilen watt, lümen ve kelvin değerlerini kontrol ederek kullanacağınız alana göre uygun ampul seçimi yapabilirsiniz.

Farklı ampul çeşitleri ve fiyatları için TIKLAYINIZ!