Gül Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül, tarih boyunca dünyanın her yerindeki pek çok insanın kalbinde ve zihninde özel bir yer tutmuştur. Fosil kayıtlarına göre neredeyse 35 milyon yaşında olan bu zarif bitki bazen aşkın ve masumiyetin bazense savaşın ve siyasetin sembolü olmuştur.

Gül, çeşitli destanlara ve mitlere de konu olmuştur. Bir hikayeye göre, gül oldukça güzel ve güzelliğinin farkında olan nadide beyaz bir çiçektir. Bülbül, gülün aşkıyla yanıp tutuşurken; gül, bülbüle karşı kayıtsız ve ilgisizdir. Gülün bu tavrına dayanamayan bülbül, bir gün kendini tutamayıp, derdini anlatmak için gülün narin gövdesine konar ve dikenler bülbülün kalbine batar. Bülbül ölür, ancak kalbindeki yaradan gülün dibine dökülen kanları, gülün damarlarına yayılarak, rengini kırmızıya dönüştürür. O günden sonra güller hep kırmızı açar.

Toprak ve Saksı Seçimi

Güller için hazır toprak kullanmak yerine kırmızı toprağı humuslu toprakla karıştırarak kullanmak daha doğru olur. Bu tarz bir toprak gülün daha sağlıklı çiçek açmasına destek olacaktır. Toprak değişimi için ilkbahar ya da sonbahar dönemlerini tercih edebilirsiniz. Gül fidanlarının gelişimi için azot, fosfor ve potasyum takviyesi sunan gübreler tercih edilmelidir. Özellikle fosfor güllerin saplarının güçlenmesine ve kök gelişiminin hızlanmasına yardımcı olur ve erken çiçeklenme başlar.

Gül bakımında derin ve geniş saksılar tercih edilmelidir. Bu saksıların yeterli miktarda hava deliklerine sahip olması da önemlidir. Hava delikleri yetersiz olan saksılarda lehim makinesi ile drenaj delikleri açabilirsiniz. Bunun yanında saksı değişimi işlemlerinin de yaz döneminde her iki yılda bir kez olacak şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekir.

Sulama, Isı ve Sıcaklık

Saksı gülünde sulama düzeni çok önemlidir. Kış döneminde ekim ve şubat ayları arasında 2 gün arayla yarım çay bardağı su verilebilir. Bahar ve yaz mevsimlerinde, mart ve eylül arası ise 2 gün arayla tam çay bardağı su verilmelidir. Hava değişimleri ve hava akımları gülleri fazla etkiler. Bu nedenle ortalama sıcaklığa sahip bir alanda bakılması gerekir. Sıcaklığa bağlı olarak oransal nem, güllerin gelişimini sağlar. %60 nem oranı güller için uygundur. Fazla nemli ortam güllerde hastalıkları artırır.

Konumlandırma

Tomurcuklu olduğu dönemlerde güneş ışığından 6 saate kadar faydalanması oldukça önemlidir.  Sıcaklık çiçeklerin ömrünü uzatır.

Çoğaltma

Güller tohum, aşı ve çelik alma yöntemleriyle çoğaltılır. Tohumla gül çoğaltma işlemi için, tohumlar 4 derece sıcaklığa sahip bir ortamda, 4 ya da 6 ay kadar nemli bir yosunun içinde dinlendirilir. Ardından dikilebilir. Çelikle gül çoğaltma işlemi en yaygın kullanılan yöntemdir. Kasım ve mart ayları arasında uygulanabilir. Aşı ile çoğaltma işlemi en kesin sonucu veren uygulamadır. Bu yöntem için bir anaç fidan, bir de damızlık fidan kullanılır. Aşı anaç fidana uygulanır. Damızlık fidandan ise aşı kalemi alınır.