Şakayık Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Gösterişli ve zarif şakayık çiçeğinin botanik bilimindeki ismi olan Paeonia ismini nereden aldığı ile ilgili pek çok farklı hikaye var. Bu hikayelerden en popüler olanı ise Yunan mitolojisine dayanıyor. Mitolojinin birbirleriyle amansız bir mücadele içerisinde olan ünlü tanrıları Herakles ve Pluto’yu da içeren bu öykünün, çiçeğe ismini verdiği düşünülüyor. 

Paeon, bu savaşta yaralanan Pluto’yu iyileştirmek için şakayık kökünden bir öz kullanıyor. Kendi öğrencisinin bu tıbbi başarısını kıskanan Asklepios ise Paeon’u öldürüyor. Hikayenin sonunda Zeus Paeon’u buluyor ve onu Paeonia’ya, yani şakayık çiçeğine çeviriyor.

Toprak ve Saksı Seçimi

Şakayık bitkisi, humuslu topraklarda en verimli şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple evinizde yetiştireceğiniz şakayık bitkisi için de humuslu toprak tercih etmeniz büyük önem taşıyor. Aynı zamanda şakayık bitkisinin sağlıkla yetişmesi için toprağın iyi drenajlı ve her zaman nemli olması da önemli. İşte tam da bu noktada işin içine saksı seçimi giriyor. Şakayık yetiştirmek için seçeceğiniz toprağın drenaj sağlayabilmesi için altında mutlaka delikler ve fazla suyun akabileceği bir tabla bulunduğundan emin olmalısınız. Bu sayede toprağın her zaman nemli ve drenajlı olmasını kolayca sağlayabilirsiniz.

Sulama, Isı ve Sıcaklık

Şakayık fidelerinizi uygun toprak ve saksı ile bir araya getirdiniz, köklerine zarar gelmeyecek şekilde ekimini gerçekleştirdiniz. Bitti mi? Tabii ki hayır. Bundan sonrası için de şakayık bakımına özen göstermeniz, örneğin sulama zamanını atlamamanız gerekiyor. Toprağının her zaman nemli kalması gerektiği için yazları daha sık, kışları ise daha seyrek şekilde sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken hep aynı gün ve aynı saati seçmeye özen gösterirseniz bitkiniz daha verimli büyüyecektir. Aynı şekilde sulama kabına koyacağınız suyun da doğrudan musluk suyu olması yerine önceden koyduğunuz ve dinlendirdiğiniz bir su olmasına dikkat etmeniz iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.

Şakayık genel olarak güneşi seven ve soğuktan pek de hoşlanmayan bir bitki olarak tanımlanıyor. Ancak bu, aslında bitkinin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Şakayık bitkisi, sonbahar ve kış aylarında serinliği severken, çiçeklenmeye başladığı ilkbahar ve yaz aylarında sıcağı seviyor. Onu aşırı soğuk ve sıcaklardan ise mutlaka korumanız gerekiyor.

Konumlandırma

Ortamın aşırı rüzgar almaması, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ancak gün ışığı alan bir yer olması gerekmektedir.

Çoğaltma

Şakayık çoğaltmak için kullanılan farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden hangisini seçeceğinize karar vermeden önce bitkinizin türünü iyi tahlil etmeniz gerekir. Bu yöntemlerden birisi tohumla çoğaltmadır. Ancak çiçeklenmesi çok uzun zaman alacaktır. Çimlenme süre bile 2 seneyi bulabilmektedir. Bu sebeple tercih edilmez. Siz yine de tohumla çiçek çoğaltma hakkında bilgi edinmek isterseniz, konu ile alakalı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şakayık çoğaltmak için en sık kullanılan yöntem ise aşılamadır.

Şakayık ekimi için havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı zamanlar tercih edilmelidir. Eylül başı uygun bir zamandır. Şayet soğuk bir bölgede yaşıyorsanız bu süreyi ağustos sonuna kaydırabilirsiniz

Ürettiğiniz ya da çiçek marketlerinden satın aldığınız şakayıkları toprağa ekerek kendi bitkinizi büyütmek isterseniz,bunun da bazı önemli noktaları bulunuyor. Öncelikle yumru dikimi sırasında her saksıya minimum sayıda soğan dikmeniz tavsiye edilir. Bitkinin kökleri hayli yayılacağı için yan yana sık bitki dikilmemesi gerekmektedir. Bitkiyi dikeceğiniz toprakların hazır toprak olmaması, içeriğinde gübre ve torf bulunması önerilir. Bu sayede kökler daha sağlam bir şekilde toprağa tutunma şansı yakalayabilir, kolayca yeni ortamlarına alışabilirler.

Dikim işlemi gerçekleştikten sonra şayet soğuk havalar başladıysa bitkinizi aşırı soğuklardan korumanız ve bitkinizi diktikten sonra ilk çiçeklerini açmadan önceki ilkbahar mevsiminde gübre vermeniz tavsiye edilir.