Sıcak Yaz Günleri Geride Kalıyor. Sonbahar ‘da Bahçe Bakımı

Yaz boyunca bunaldık, şimdi ise sonbaharı hissetmeye başladık. Bahçe bakımında bu kolaylıklar sizlere zaman kazandıracak.

Haydi Bahçeye…

YAZ BOYUNCA BUNALTICI SICAKLARDAN ŞİKAYETCİ OLDUK. ETKİSİ AZALSA DA ARTIK SON SICAKLARI YAŞIYORUZ. EYLÜL İLE BAŞLAYAN SONBAHAR’IN AYRI BİR GÖRSEL GÜZELLİĞİ OLSA DA BAHÇELERİMİZDE BAKIMIN ZORUNLULUK OLDUĞUNU UNUTMAYALIM. BAHÇELERİMİZ İÇİN ŞİMDİ BAKIM ZAMANI.

Eylül ayının gelmesiyle birlikte, bahçenizi kışa hazırlık için bakıma almamız gerekir. Bu nedenlemakasları, tırmıkve çapalarımızı bakıma hazırlamalıyız.

Öncelikle bahçenin genel bir kontrolü yapılmalı; çürüyen, kuruyan, zarar gören bitkileri temizlemeniz gerekir. Bu sayede bitkileriniz hem kış şartlarına dayanıklı olur, hem de yeni sezonda daha iyi gelişim gösterir.

Ağaçlar Sonbahar’ın gelmesiyle yapraklarını dökerler. Rengarenk ağaç yapraklarının toprağın üstünü kaplamasıyla son derece güzel bir manzara ortaya çıksa da çimlerimizi korumak için bu yaprakları toplamamız gerekmektedir. Aksi halde yağmurlarla birlikte çimin üzerini kaplayan yapraklar hava almayı engelleyerek çimin küflenmesine ve çürümesine neden olacaktır. Bu sebeple tırmıkları elimize alma zamanı!

Tırmık ile dökülen yaprakları toplamanın dışında çim bakımının ikinci önemli aşaması çim havalandırma işlemidir. Buna verti-cut denir. Çim havalandırma tırmığı ya da makinası ile yapacağınız bu işlem, çimlerinizde mantar oluşumuna neden olabilecek zararlı tabakayı temizlemiş olur. Verti-cut işlemi toprak üzerinde oluşan kaymaksı tabakayı çizerek su besin maddesi geçirgenliğini arttırır.

Toprak Bakımı

Yaz ayı boyunca bitkilerimizi besleyen toprak mineral madde bakımından fakirleşir. Bunun için toprağa gübre ilavesi yapılmalıdır. Ayrıca toprak üzerindeki sertleşmiş tabakayı kırmak ve gübreyi yedirmek için çapalama işlemi yapılması gerekir.

Budama

Bitkilerinizin soğuk kış şartlarında daha dayanıklı olması ve yeni sezonda daha iyi gelişim gösterebilmesi için sonbahar sonuna doğru budama yapmanız gerekir.

Ekim

Temizlenen ve kışa hazırlanan bahçenizde kendinize bir sebze bahçesi yapmak istiyorsanız serin mevsim bitkilerinden oluşan bir alan hazırlayabilirsiniz. Karnabahar, lahana, ıspanak ve maydanoz gibi kış sebzelerinin ekim/dikimini yapabilirsiniz.

Bu bilgiler doğrultusunda bahçenizin bakımını yaparak kışı rahat geçirebilir ve yeni sezona çok daha güzel girebilirsiniz. Keyifli çalışmalar dileriz.